vrijdag 27 maart 2020

Elkaar helpen is key!


Ondanks alle sombere berichten en de hele situatie mbt Corona ontstaan er ook fantastische initiatieven. Particulieren schieten de buren te hulp, bedenken leuke ideeën om digitaal samen het leven leuker te maken en thuislesgeefouders (mooi nieuw woord voor Wordfeud) delen hun ervaringen...en hun frustraties en ook die snap ik! Met mijn familie en vrienden hebben we een dagelijkse digitale beeldbijeenkomst van 17.00 -17.30 uur. We praten elkaar even bij, lachen en huilen en proosten op de goede afloop.......

Bedrijven doen er alles aan om in beeld te blijven en daar zijn geweldige initiatieven te zien. Zie net een bakker in Düsseldorf die met een knipoog een wcrol van gebak is gaan maken, klinkt gek maar een beetje lol geeft ook moed. Via digitale bijeenkomsten met ondernemers sparren we over mogelijkheden en de toekomst hoe onzeker deze ook is.

Persoonlijk ben ik blij dat ik mensen kan connecten. Zo heb ik gisteren een zorginstelling kunnen linken aan een bekende bloemenhandelaar en gaan we foodtruckers helpen om hun achterban te laten weten wat zij doen om hun klanten te bedienen. Sarah heeft het initiatief opgepakt om een pagina op de KWIK website te maken waar mensen hun aanbod, vraag of wens kunnen achterlaten, zo kunnen wij proberen relaties met elkaar te koppelen!

Hoorde net een bekende neuropsycholoog zeggen dat we van het IK tijdperk naar het WIJ tijdperk zijn gegaan. Mag ik dan de wens uitspreken dat we dat ook na alle ellende zullen blijven volhouden? Johan krijgt dan toch weer gelijk: alle nadelen heeft ook weer voordelen!

#ikbenthuis #daslief #covid19





woensdag 25 maart 2020

Communiceren is een vak!



De premier en 3 ministers live in beeld met nieuwe maatregelen afgelopen maandag tijdens de persconferentie. Eerst crisisberaad met Jaap en de andere experts, waarschijnlijk de staatssecretarissen erbij en een leger van communicatie adviseurs. De speeches moeten immers geschreven worden zodat 7,6 miljoen mensen straks de maatregelen begrijpen.

De boodschap is goed aangekomen. Bij mij ook: mama 9 weken niet bezoeken en het bedrijf pas op de plaats, immers geen evenementen zowel zakelijk als publieksevenementen. Slikken en modus op overleven. Webinar gevolgd met 700 branchegenoten, team in de creatieve stand om nieuwe dingen te bedenken. Het wordt moeilijk, heel moeilijk.....

Nederland lijkt de strenge woorden van het kabinet te begrijpen. De nooit lege Churchilllaan in Leiden is uitgestorven, de Europaweg richting de A4 rustiger dan een stille zondag en op de paden bij de supermarkt kun je met gemak de Formule 1 houden, er loopt geen mens. Trots op ons toch? Nog meer maatregelen, Slob maakt bekend dat de landelijke examens niet doorgaan en de sporters niet naar Tokyo mogen afreizen. Terecht, eerst beter worden  of gezond blijven.
Het lijkt mij dat we het goed voor elkaar hebben..... een intelligente lockdown zoals Mark ons heeft geleerd.

En dan ontstaat er onrust. Voor wie en wat is die 1 juni nu van kracht? De scholen hebben een regel tot 6 april. Arie wordt opgetrommeld bij OP1 en meldt dat er een onderzoek loopt en dat hij woensdag hoopt te kunnen melden wanneer we weten of na 6 april de scholen ook idd nog langer dicht moeten blijven.  De KNVB ziet mazen in de maatregel en voorziet dat er heel misschien toch gevoetbald kan worden, weliswaar aangepast, maar ook daar horen we rond 6 april over. De horeca is in opperste verwarring: hun regel geldt ook tot 6 april. Zouden wij dan niet met meer dan 3 mensen mogen samenscholen maar wel een biertje in het café om de hoek kunnen doen......jij weet het antwoord wel toch?

Een in de haast opgetrommelde linker-en rechterhand van Grapperhaus maakt het duidelijk: de regel van 1 juni geldt voor de evenementen met een verplichte vergunning omdat het zo’n lange voorbereiding is voor de organisaties. Ja dus?

Woensdag komt er een brief van de Tweede Kamer maar de onduidelijkheid is compleet. Net als het organiseren van een evenement is communiceren een vak. Meer dan het schrijven van een speech. Het is checken of die 7,6 miljoen mensen het begrijpen en de vragen die opkomen beantwoord zijn. Check check dubbelcheck maar ik ben bang dat deze controle nou juist niet gedaan is, beetje dom zou Maxima zeggen.

Ik had beloofd dat ik vraag en aanbod zou verbinden. Ik zie veel mensen die iets willen doen maar ook oproepen van asperge- en tomatenkwekers dat ze handen tekort komen. Goede bezigheid om je handen te kunnen gebruiken?

Ik ga via de digitale weg aan het werk, veel overleggen en wachten op de antwoorden. Mijn communicatie handen jeuken maar mag ze helaas niet gebruiken.

#ikbenthuis #covid19

dinsdag 24 maart 2020

Let's Connect!

Gisteren was ik strijdbaar en had goede moed. Ik deed een oproep of ik kon helpen met mijn netwerk en kreeg fijne reacties en meerdere verzoeken. Per dag ga ik er een aantal delen.

Toen werd het 19.00 uur. Mark Rutte en 3 ministers spraken ons toe, streng en confronterend. Het heeft geen zin meer om boos te zijn over die mensen die het weekend als een soort vakantie-uitje hebben gezien. We hebben nu te dealen met de maatregelen en die zijn zwaar. Ik had wel extra regels zien aankomen, wie niet, maar tot 1 juni kwam wel hard aan.

Mama 9 weken niet kunnen bezoeken, alle evenementen van KWIK, Rrrollend Foodtruckfestivals en Gin en Rum Festival in mei cancellen of weer verzetten. En zijn we er dan? Ik hoop het zo ontzettend!

Maar nu actie:

Jack Dambrink vroeg mij een oproep te doen om groenten wat over is te doneren aan Chefs4Chefs. Zij gaan 1000 maaltijden voor ouderen koken per dag in Den Haag. Kun jij helpen bel dan: 0640210391

Hans Snik wees mij op deze site: https://www.bloemetjevoordezorg.nl/ hiermee danken we mensen in de zorg én helpen we de bloemenkwekers!

Weet jij iets waar ik kan connecten? Stuur een PB! En o ja....delen mag om de juiste mensen te bereiken!

#ikbenthuis