zaterdag 18 december 2010

Wat is machtig?

Leiden Into Business http://www.intobusiness.nu/ is een zakelijk magazine voor de Leidse Regio. Naast de editie Leiden wordt dit magazine ook in andere plaatsen uitgegeven zoals Alphen aan den Rijn en in de Haarlemmermeer.
Een paar jaar geleden is de uitgever begonnen met het samenstellen van de lijst van Top 50 mensen in de desbetreffende regio, de Machtigste Mens Verkiezing.

Ik heb gevolgd wat er in de andere plaatsen gebeurde; iedere lijst vertoonde maar een paar vrouwen (max 3 of 4), maar in de Haarlemmermeer werd wel Melek Usta nummer 1, http://www.womenincagency.nl/women2/?pg_aid=225.

Deze week de uitreiking van Leiden Into Business in Hotel Leiden, http://www.hotelleiden.nl/. Ondanks de sneeuw waren 125 ondernemers bijeen, een co-productie met de BV Leiden. Jan Versteegh van TeekensKarstens werd de grote winnaar maar wat was ik verbaasd om als 1e vrouw op nummer 9 te staan http://www.bvleiden.nl/default.asp?id=790&page=&nieuwsid=1394.
Ten eerste omdat ik mij telkens afvraag wat nu de definitie van Machtig in deze setting, ik kan mij nl. allerlei andere titels nog veel meer voorstellen. Ten tweede dat er, ook in Leiden, maar weer een paar vrouwen op de lijst staan en ten derde, niet onbelangrijk, waarom ik dat dan ben.

Eerder dit jaar werd door Rijnland Business van de Reus Media een lijst samengesteld en het zal u niet (meer) verbazen dat ook op deze lijst maar een paar vrouwen op te vinden waren.

Wat is dat toch met ons, ik richt mij nu even tot de vrouwen. We hebben prachtige bedrijven, we hebben mooie banen maar als er een zakelijke bijeenkomst is zijn er 70% kerels en in besturen van diverse organisaties hebben de mannen de meerderheid. Ik denk heel stiekum dat wij het gewoon wel goed vinden zo. Wij hebben geen zin om altijd maar onderweg te zijn om ons te profileren, wij geloven wel in netwerken maar niet tijdens al die bijeenkomsten en....wij vinden nog een heleboel andere dingen leuk en waarschijnlijk veel belangrijker!
Vrouwennetwerken en congressen zijn heel populair én druk bezocht. Het gaat ergens over (je komt iets brengen en halen) en het is to the point (geen oeverloos geleuter).

Gisteren nam Femke Halsema http://www.femkehalsema.nl/ redelijk onverwachts afscheid van de politiek. Wat een schitterend gekozen moment (start vakantie, geen politiek zwaar beladen dag), op een waardige en Femke speciale manier. De afscheidsuitzending bij Pauw & Witteman was een prachtig portret maar wat supergoed dat Femke opgevolgd wordt door een vrouw!

Ik ga maar een beetje genieten van mijn plekje en eens kijken wat ik er nu werkelijk mee kan doen en sterker......andere vrouwen enthousiasmeren om ook volgend jaar op die lijst te staan!

Een mooi fijn en wit weekend!

Trudy