woensdag 25 maart 2020

Communiceren is een vak!De premier en 3 ministers live in beeld met nieuwe maatregelen afgelopen maandag tijdens de persconferentie. Eerst crisisberaad met Jaap en de andere experts, waarschijnlijk de staatssecretarissen erbij en een leger van communicatie adviseurs. De speeches moeten immers geschreven worden zodat 7,6 miljoen mensen straks de maatregelen begrijpen.

De boodschap is goed aangekomen. Bij mij ook: mama 9 weken niet bezoeken en het bedrijf pas op de plaats, immers geen evenementen zowel zakelijk als publieksevenementen. Slikken en modus op overleven. Webinar gevolgd met 700 branchegenoten, team in de creatieve stand om nieuwe dingen te bedenken. Het wordt moeilijk, heel moeilijk.....

Nederland lijkt de strenge woorden van het kabinet te begrijpen. De nooit lege Churchilllaan in Leiden is uitgestorven, de Europaweg richting de A4 rustiger dan een stille zondag en op de paden bij de supermarkt kun je met gemak de Formule 1 houden, er loopt geen mens. Trots op ons toch? Nog meer maatregelen, Slob maakt bekend dat de landelijke examens niet doorgaan en de sporters niet naar Tokyo mogen afreizen. Terecht, eerst beter worden  of gezond blijven.
Het lijkt mij dat we het goed voor elkaar hebben..... een intelligente lockdown zoals Mark ons heeft geleerd.

En dan ontstaat er onrust. Voor wie en wat is die 1 juni nu van kracht? De scholen hebben een regel tot 6 april. Arie wordt opgetrommeld bij OP1 en meldt dat er een onderzoek loopt en dat hij woensdag hoopt te kunnen melden wanneer we weten of na 6 april de scholen ook idd nog langer dicht moeten blijven.  De KNVB ziet mazen in de maatregel en voorziet dat er heel misschien toch gevoetbald kan worden, weliswaar aangepast, maar ook daar horen we rond 6 april over. De horeca is in opperste verwarring: hun regel geldt ook tot 6 april. Zouden wij dan niet met meer dan 3 mensen mogen samenscholen maar wel een biertje in het café om de hoek kunnen doen......jij weet het antwoord wel toch?

Een in de haast opgetrommelde linker-en rechterhand van Grapperhaus maakt het duidelijk: de regel van 1 juni geldt voor de evenementen met een verplichte vergunning omdat het zo’n lange voorbereiding is voor de organisaties. Ja dus?

Woensdag komt er een brief van de Tweede Kamer maar de onduidelijkheid is compleet. Net als het organiseren van een evenement is communiceren een vak. Meer dan het schrijven van een speech. Het is checken of die 7,6 miljoen mensen het begrijpen en de vragen die opkomen beantwoord zijn. Check check dubbelcheck maar ik ben bang dat deze controle nou juist niet gedaan is, beetje dom zou Maxima zeggen.

Ik had beloofd dat ik vraag en aanbod zou verbinden. Ik zie veel mensen die iets willen doen maar ook oproepen van asperge- en tomatenkwekers dat ze handen tekort komen. Goede bezigheid om je handen te kunnen gebruiken?

Ik ga via de digitale weg aan het werk, veel overleggen en wachten op de antwoorden. Mijn communicatie handen jeuken maar mag ze helaas niet gebruiken.

#ikbenthuis #covid19

Geen opmerkingen:

Een reactie posten