dinsdag 2 april 2013

Minder penarie door vrouwen?

Dit weekend las ik een quote die mij triggerde:


Sylvia Toth, zakenvrouw van het jaar 1985: Als vrouwen het voor het zeggen hadden gehad, zaten we nu niet zo in de penarie. Kijk naar de 30 zakenvrouwen van het jaar in Nederland. Tot nu toe is er nog nooit eentje failliet gegaan

Zou dat waar zijn......hadden we echt minder economische problemen gehad als vrouwen op de cruciale plekken hadden gezeten? Hadden we kunnen voorkomen dat er veel bedrijven failliet gaan en dat we dagen zitten te steggelen over een tussenkabinet? Hadden we allang de huizenmarkt weer groeiend gekregen?

Ik zou graag alles met ja beantwoorden maar durf het niet volmondig. Tuurlijk zijn wij duizendpoten, snelle beslissers en maken concrete afspraken, komen die na en spreken mensen aan op hun verantwoordelijkheden. Konden we het maar laten zien maar helaas blijkt uit eerdere onderzoeken dat vrouwen niet hetzelfde beloond worden als de mannen op dezelfde positie én nemen vrouwen toch nog steeds de zorg van het gezin voor hun rekening.

Als we nu in één Gemeente eens een college in 2014 vormen van vrouwen......kunnen we het eens laten zien!


3 opmerkingen:

 1. Ik vrees, Trudy, dat je een punt hebt.

  Er is jarenlang beweerd dat vrouwen per definitie betere managers / leiders zijn. Heel eerlijk gezegd, daar geloof ik niet zo in. Niet per definitie. Bij Leiderschap hoort ook het vermogen tot loslaten. En dat is iets waar (juist) niet elke vrouw van nature in excelleert.
  Ik merk overigens dat teams met uitsluitend mannen of uitsluitend vrouwen per definitie meer gezeur is dan in gemengde teams. Volgens mij is dat ook met schoolklassen het geval.

  Toch denk ik dat je een punt hebt. Ik denk dat veel narigheid door mannelijke bestuurders veroorzaakt wordt door ontspoorde ego's en de niets ontziende ambitie die daarmee gepaard kan gaan. En daar hebben vrouwen volgens mij VEEL minder last van. Het is opvallend dat veel ontvangers van (op de persoon gerichte) ondernemers- of bestuurdersprijzen inderdaad na korte tijd uit de bocht schieten. En de voorbeelden die ik op kan noemen, zijn allemaal mannen ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dear All, Het eten van de pudding zit in het bewijs zoals de Engelsen zeggen..... Er is studie gedaan door de UvA en het is bewezen de optimale rendement mix is 50 % mannen en 50% vrouwen ofwel samenwerken. Inclusion loont. Exclusion geeft minder resultaat. Net het echte leven waar mannen en vrouwen het prima weten te vinden (over het algemeen) waarom zou het dan in de zaken wereld overall een - slachtig- zijn? En ja, mijn zeer gewaardeerder collega zakenvrouw van het jaar heft gelijk dat er wel wat inhaal manoeuvres nodig zijn voor vrouwen om het 50/50 te krijgen waar NL plezier van heeft!

  Liefs,

  Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk plan.
  In Oegstgeest heb je een vrouwelijke burgemeester, twee vrouwelijke wethouders en een mannelijke wethouder. Het vorige college had dezelfde vrouwelijke burgemeester, drie vrouwelijke wethouders en één mannelijke wethouder. Dat is helaas wel gevallen.
  Maar goed, op basis van zo weinig gevallen kun je geen conclusies trekken.

  BeantwoordenVerwijderen