dinsdag 19 maart 2013

Evenementen....Who cares?

Evenementen zijn goed voor een stad! De locale economie heeft er profijt van, de PR voor de stad kan groots zijn en de inwoners genieten van de activiteiten. Je hoeft niet gestudeerd te hebben om te begrijpen dat dit klopt.

In diverse steden is de Gemeente een prominent gastheer van een evenement. Voorbeelden genoeg van Burgemeester van der Laan van Amsterdam die via de media vertelt wat er wel en niet mag en iedereen een plezierige dag wenst! In Rotterdam lijkt het wel in het DNA van de stad te zitten. Al sinds jaar en dag staan de meest uiteenlopende evenementen op de jaarkalender, het maakt niet welke politieke kleur de burgemeester heeft, de stad is trots op wat er allemaal plaatsvindt in de stad!

Het bestuur van Leiden Culinair heeft onlangs met elkaar vergaderd over de toekomst. Hoe ziet het evenement de komende jaren eruit, welke locatie is het meest geschikt, wat zijn én blijven de waarden van het evenement? Nuttig en nodig om de volgende stappen te zetten.

Tijdens de brainstorm kwam ook het Preuvenement even ter tafel. Maar 2 jaar ouder dan het eetspektakel in Leiden, maar met 200.000 bezoekers een tikje groter dan het Leidse zusje. Via een bevriende organisator werd duidelijk dat het Stadsbestuur van Maastricht een prominente rol speelt bij het evenement. Het volledige College staat in vol ornaat op het podium om het evenement te openen, de Burgemeester belt met liefde even naar een bedrijf om toch even aan te geven hoe waardevol het is als ze meedoen en ze zijn gastheer voor de dagen dat het evenement plaatsvindt.

Hoe anders in Leiden. In deze 27 jaar hebben wij nog nooit het genoegen mogen hebben dat het voltallige college acte de présence geeft, laat staan als gastheer op wil treden.
Zou hier het besef ooit komen dat het goed is voor de economie, de uitstraling in de regio en de bewoners?